Math Riddles for Kids

Easy Math Riddles for Kids To Sharpen Critical Thinking Skills

Is your child getting exhausted with their math learning material? A great alternative to worksheets could be fun math riddles for kids.

These math riddles for kids could prove to be an effective way to test your child’s knowledge of various math concepts without making them feel stressed.

To enhance their mathematical knowledge of arithmetic concepts, you have to come up with creative ways to teach math in order to develop an interest in the subject. In this regard, conduct math riddles for kids with answers. This will help them to critically think and solve the riddle correctly. There are some fun math riddles for kids available online that can create an entertaining and fun environment in learning math.

List of Math Riddles for Kids

Try these math riddles for kids that make learning easy and fun!

  1. Jack, Nancy, and Rebecca attended a basketball game together and bought one ticket each. How many tickets did they buy in total? (Answer: 3)
  2. When Jake was 8 years old, his little brother, Shawn, was half his age. If Jake is 20 years old today, how old is Shawn? (Answer: 16)
  3. Write down the number of times you can subtract the number 10 from 25. (Answer: Just once! The moment you take away 10 from 25, it becomes 15 and doesn’t stay 25)
  4. Try Osmo’s Numbers game to hone your child’s counting skills!

    YouTube video
  5. Imagine you are going to the movies and you’re the one paying. According to you, would it be cheaper to take one friend to the movies two times, or two friends to the movies at the same time? (Answer: the latter! Because that way, you’re only paying for 3 tickets, unlike the former where you’re paying for 4.)
  6. Create an equation with eight eights so that the numbers add up to one thousand. (Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000)
  7. Jack goes to the supermarket and buys 10 potatoes. Unfortunately, on the way back home, all but 9 get ruined. How many potatoes are left in a good condition? (Answer: 9!)
  8. Which number stays the same no matter the number you multiply it with? (Answer: 0)
  9. If 8 = 2, 666 = 3, 9=1, and 9090 = 4, what is 618902 equal to? (Answer: 618902 = 5. Breakdown: There is 1 circle in the number 6, 2 circles in the number 8, 1 circle in the number 9, and 1 circle in the number 0)
  10. What can you put between a 4 and a 5 so that the result is greater than a 4, but less than a 5? (Answer: a decimal. For example 4.8)
  11. A mattress and bed sheet set costs $110 in total. If the mattress costs $100 more than the bedsheet, how much did the mattress cost? (Answer: $105. Breakdown: Let X = mattress, and Y = bedsheet. X + Y = 110, and X = Y +100. In all, Y+ Y +100 = 110, which means Y = 5. Therefore, the bedsheet costs $5. And since the mattress cost $100 more than the bedsheet, the mattress’ cost = $105)
  12. Suzi has 3 mangoes and 2 pears in one hand and 2 mangoes and 4 pears in the other. How many pears and mangoes did Suzi have? (Answer: 5 mangoes and 6 pears)
  13. Once upon a time, there were 5 children living in the same house near the countryside. The age difference between them was 3 years.  If the youngest child was 3 years old, what was the age of the 3rd child? (Answer: 9 years old)
  14. If you multiply 8 with any other number, the number will remain the same: What is the number we are talking about? (Answer: Zero)
  15. Alan purchased four different flavored ice cream from the market. The price of strawberry ice cream was 3$, chocolate ice cream 5$, vanilla ice cream 4$ and pineapple ice cream 3$. What was the total cost of ice cream? (Answer: 15 $)
  16.  There are 28 days in a month. Which month is it? (Answer: February)
  17. What comes before 11 and after 15? (Answer: 10 and 16)
  18.  If your friend has 5 apples and 4 pears and you take 2 apples and 1 pear from him/her. What is the total number of apples and pears left with your friend? (Answer: 3 apples and 3 pears)
  19. When my mother was 30 years old, I was 9 years old. Now, I am 40 years old, so what will be her age now? (Answer: 61 years old)
  20.  How many sides are there in a square? (Answer: Four)
  21. Soni went to the market to purchase 1 dozen eggs. How many eggs did she get? (Answer: 12)

We hope your kids enjoy solving these math riddles for kids! The main objective of these easy math riddles for kids is to take the fear out of figures and turn math into an exciting subject for your little ones.

For digital-physical fun math games that blend learning and fun, check the rest of our website. Every Osmo math game aims to teach your child essential concepts like counting, addition & subtraction, and measurement, without making math tiresome or boring!