Four Operations Word Problems

How would you enhance your children’s knowledge of arithmetic operations? The best way would be to help them practice four operations word problems. These math problems for kids provide an opportunity for them to understand the concept and critically think about the scenarios for accurate results. Kids can solve word problems on addition, subtraction, multiplication and division based on their understanding abilities. 

Contents 

Mixed arithmetic operations word problems enable kids to practice multiple concepts at the same time. It reduces the monotony of learning the same topic repeatedly. Therefore, kids can practice all four operations word problems for a better understanding of the concepts. You can teach word problems on four operations with the help of math activities. In this way, they pay attention to the concept you are teaching and learn to solve the problems systematically. 

Check math-related articles:

Multiplication Table for KidsMath Games for Kids
Number Games for KidsMath worksheets for Kids

List of Four Operations Word Problems for Kids

Practicing four operations word problems develops problem-solving skills in children. Mixed operations word problems consist of a variety of questions that enable kids to think critically and come up with solutions. They learn to read the sentences keenly and understand them before solving the problems. Given below is a list of word problems on addition, subtraction, multiplication and division. 

Addition Word Problems

  • Lucy went to the market and bought 2 pounds of millet and 6 pounds of corn for her restaurant. What is the total weight of the cereal she buys in all? 
  • Solution: Weight of millet = 2

    Weight of corn = 6

    Total weight of cereal purchased = 2 + 6 = 8 pounds

    Therefore, the total weight of cereal Lucy bought is 8 pounds. 

  • Sarah has 35 rose plants, 65 orchid plants and 80 jasmine plants in her nursery. What is the total number of plants she has in her nursery?
  • Solution: Number of rose plants = 35

    Number of orchid plants = 65

    Number of jasmine plants = 80

    Total number of plants = 35 + 65 + 80 = 180 

    Therefore, the total number of plants in Sarah’s nursery is 180. 

  • Bunny got three pairs of shoes for his family worth 120 $, 160 $ and 300 $. What is the total amount of money he paid for the shoes?
  • Solution: Amount of three pairs of shoes = 120 $, 160 $ and 300 $

    Total amount of money paid for shoes = 120 + 160 + 300 = 580 $

    Therefore, the total amount of money Bunny paid for the shoes is 580 $. 

  • Tim got 150 packs of biscuits, 100 candies and 176 chocolate chips for his Halloween party. What is the total number of food items he purchased from the store?
  • Solution: Number of biscuits = 150

    Number of candies = 100

    Number of chocolate chips = 176

    Total number of food items = 150 + 100 + 176 = 426

    Therefore, the total number of food items Tim purchased from the store is 426. 

Also, refer Addition Worksheets for Grade 3.

Subtraction Word Problems 

  • Sam got 4 apples from the orchard. He gave 2 apples to his siblings. How many apples are remaining with him?
  • Solution: Number of apples got from orchard = 4

    Number of apples given to siblings = 2

    Total number of apples remaining with Sam = 4 – 2 = 2

    Therefore, the total number of apples left with Sam is 2. 

  • Alisha baked 67 vanilla cupcakes for a birthday party. She used 50 cupcakes for the party and kept the rest inside the refrigerator. How many cupcakes did she keep in the refrigerator?
  • Solution: Number of baked cupcakes = 67

    Number of cupcakes used for the birthday party = 50 

    Total number of cupcakes Alisha kept inside the refrigerator = 67 – 50 = 27

    Therefore, the total number of cupcakes kept in the refrigerator by Alisha is 27. 

  • Around 100 kids attended the art workshop conducted by school authorities. Out of 100, around 80 kids completed their art activities at a given time. How many children continued their artwork in the workshop even after the deadline?
  • Solution: Number of children who attended the workshop = 100

    Number of children who completed their art activities on time = 80

    Total number of children who continued their artwork after the deadline = 100 – 80 = 20

    Therefore, the total number of children who continued with artwork after the deadline is 20. 

  • A girl has 20 oranges, and she shares 2 oranges with her friends. How many oranges are remaining with her?
  • Solution: Number of oranges = 20

    Number of oranges given to her friends = 2

    Total number of oranges remaining with the girl = 20 – 2 = 18 oranges

    Therefore, the total number of oranges remaining with the girl after sharing the oranges with her friends is 18. 

Also, refer to 3rd Grade Subtraction Worksheets.

Multiplication Word Problems 

  • A person drives 10 miles per hour. What is the total distance he covered in 4 hours?
  • Solution: Number of miles traveled in one hour = 10 

    Total number of miles covered in 4 hours = 10 x 4 = 40 miles

    Therefore, the total distance traveled by the person in 4 hours is 40 miles. 

  • A waiter earns 50 $ per hour. What is the total amount of money he earns for 8 hours?
  • Solution: Amount of money earned in one hour = 50 $

    Total amount of money earned in 8 hours = 50 x 8 = 400 $

    Therefore, the total amount of money the waiter earned for 8 hours is 400 $. 

  • Samuel purchased 2 school bags for his daughter and son. The cost of each school bag is 30 $. What is the total cost of the bags he bought?
  • Solution: Number of school bags = 2

    Cost of each school bag = 30 $

    Total cost of school bags = 30 x 2 = 60 $

    Therefore, the total cost of school bags Samuel purchased for his daughter and son is 60 $. 

  • A person keeps 50 pens in a carton box. What is the total number of pens he keeps in 15 carton boxes? 
  • Solution: Number of pens in a carton box = 50

    Total number of carton boxes = 15 

    Total number of pens in 15 carton boxes = 50 x 15 = 750 pens 

    Therefore, the total number of pens the person kept in 15 carton boxes is 750. 

Also, refer to Multiplication Worksheets Grade 3.

Division Word Problems

  • A boy gave 150 $ to his friend to purchase new clothes. His friend bought 2 pairs of pants from the allotted money. How much money did his friend pay for each pair of pants? 
  • Solution: Amount of money given to the friend = 150 $

    Number of pants purchased = 2

    Total amount of money spent on each pair of pants = 150 ÷ 2 = 75 $

    Therefore, the total amount of money spent on each pair of pants by the boy’s friend is 75 $. 

  • Susan baked 400 vanilla pies for her guests. She distributed the entire vanilla pies equally to the 100 guests present at the party. How many vanilla pies did each guest receive?
  • Solution: Number of vanilla pies = 400

    Number of guests present at the party = 100

    Total number of vanilla pies received by each guest = 400 ÷ 100 = 4

    Therefore, the total number of vanilla pies received by each guest is 4. 

  • A jug contains 50 cups of juice in it. There are 10 people in the queue waiting for a cup of juice to drink. How many cups of juice will each person get?
  • Solution: Number of cups of juice in a jug = 50

    Number of people waiting to get a cup of juice = 10 

    Total number of cups of juice each person will receive = 50 ÷ 10 = 5 cups of juice

    Therefore, the total number of cups of juice each person will receive is 5. 

  • 16 students in a class ran a total of 2000 meters in the relay race. How many meters did each child run? 
  • Solution: Number of students in a classroom = 16

    Number of meters students ran in a relay race = 2000

    Total number of meters each student ran = 2000 ÷ 16 = 125 meters

    Therefore, the total number of meters each student ran was 125. 

Also, refer to Long Division Worksheets.

Benefits of Word Problems on Four Operations for Kids 

The benefits of mixed word problems for kids are mentioned below:

  • It helps them learn the concept of arithmetic operations quickly. 
  • It enables kids to solve problems critically and come up with logical solutions. 
  • It creates interest in children to learn to solve word problems. 
  • It develops critical thinking and problem-solving skills in children. 
  • It enables children to get fast and accurate results for the word problems on four operations. 

We hope this article on four operations word problems for kids was useful to you. To learn about activities, worksheets and games, explore worksheets for kids, math for kidspuzzles for kids, kids learning sections at Osmo.

Frequently Asked Questions on Four Operations Word Problems

What are the four operations word problems?

Four operations word problems are mathematical questions on real-life scenarios or situations that kids need to critically think and come up with logical solutions related to addition, subtraction, multiplication and division.

What are the benefits of four operations word problems?

The benefits of four operations word problems are that it helps kids solve mathematical problems with critical thinking and problem-solving skills. They will learn and understand the arithmetic operations for better academic results.

30% OFF*

your first purchase

+

FREE

printables